De ambachtelijke hanzeroute van Kampen

Met de magnifieke skyline aan de IJssel is de eeuwenoude stad Kampen een plaatje om te zien. Ontdek deze prachtige stad voor het eerst of opnieuw. Maak een route langs authentieke, levende ambachten en historische monumenten die het verleden van handel en scheepvaart markeren. Anno 21e eeuw bruist deze gezellige hanzestad als nooit tevoren.

De Ambachtelijke Routekaart is gratis mee te nemen in de deelnemende winkels/organisaties en op diverse andere plekken in de stad.

pdf Download hier de route in PDF-formaat
Heerlijk luxe gebak met een kopje koffie erbij
Wie graag geniet van een gebakje bij de koffie kan zich te goed doen aan het assortiment van Bakker Smit. Al jaren een vertrouwd gezicht op de Oudestraat met een divers aanbod aan luxe gebak, bonbons, koeken en chocolade. Het bedrijf staat vooral bekend om de vulkoeken, waarvoor mensen van heinde en verre naar de winkel komen.

“Wij staan voor kwaliteit en maken alles met de hand. Daarnaast staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel,” vertelt Claudia Rülander, die met haar man de bakkerij runt. “Naar de bakker gaan is ook met name een sociaal gebeuren. Mensen vinden het leuk om even met het personeel of andere klanten te kletsen. Wij vinden het belangrijk om informatie te geven over verschillende soorten brood en allergenen.” De bakkerij werkt ook op aanvraag en maakt speciale taarten voor verjaardag en feestjes.

In 2008 openden de eigenaren de Konditorei Smit (nummer 148). “In dit pand heeft vroeger een andere banketbakkerij gezeten, dus het is een locatie met een authentiek gevoel. We merkten bij onze klanten dat er naast het gezellige praatje in de winkel behoefte was aan een koffiegelegenheid. In onze winkel hadden we daar niet de gelegenheid voor, hier wel.” In de Konditorei kunnen mensen dezelfde producten als in de bakkerij nuttigen met een kopje koffie of thee erbij. Op zonnige dagen kun je buiten op het terras genieten van het fraaie uitzicht op het oude raadhuis. Smaakt het naar meer? Dan kun je direct nog even langs de bakkerij om die lekkere gebakjes of vulkoeken voor thuis te scoren.

Bakker Smit
Oudestraat 170
8261 CZ Kampen
Versleten lievelingsschoenen weer als nieuw
Al meer dan veertig jaar werkzaam in het vak en nog is het schoenmakersechtpaar Bolinde niet klaar met hun passie. De combinatie van ambachtelijk werk en de sociale contacten die daarbij ontstaan, maakt dat ze hun werk nog dagelijks met plezier uitvoeren. Bovendien sterft het schoenmakersvak niet uit: goed schoeisel is immers uitermate van belang voor de rest van je lijf. “Het bepaalt je hele lichaamshouding,” vertelt Wil Bolinde. “Versleten zolen of scheve hakken kunnen ervoor zorgen dat je verkeerd staat of zit. Dat kan pijn opleveren.” Investeren in een goede schoen is dus zeker geen overbodige luxe.

Bolinde is op het gebied van schoenen en leerbewerking van alle markten thuis. De schoenmaker hanteert een originele methode voor de reparaties van schoenen, in jargon ‘aflappen’ genoemd. Slechts een beperkt aantal schoenmakers past deze methode toe. De garantie bij aflappen is dat het model van de schoen intact blijft. Bij de ‘hakkenbar’ gaan dan ook weinig mensen teleurgesteld de deur uit. Vaak weet het schoenmakersduo mensen te verrassen met wat er nog mogelijk is. “Soms brengen mensen schoenen die tot op de draad versleten zijn. Ze gaan ervan uit dat wij daar niets mee kunnen en dat de schoenen in de kliko kunnen. Maar ja.. het is hun lievelingspaar. Dan is het prachtig om ze te vertellen dat we de schoenen toch kunnen oplappen,” vertelt Willem Bolinde enthousiast.

De mode verandert continu, dus ook schoenmakers blijven zich ontwikkelen. Of mensen nu aankomen met schoenen uit de jaren zeventig of schoenen van de laatste mode, Bolinde weet er raad mee.

Schoenmaker Bolinde
Oudestraat 190
8261 CW Kampen
www.schoenmakerbolinde.nl
Samen de zeilen hijsen en varen op de wind 
Kampenaren zijn er – terecht – ontzettend trots op: het stadsaanzicht van Kampen aan de IJssel. De gezellige kade, de hoge pakhuizen en de brug met de gouden wielen zijn een prachtig plaatje om te zien. Misschien nog wel het meest kenmerkend van de Kamper skyline is de bruine vloot. De fraaie zeilschepen, waaronder de enige viermaster in Nederland, kunnen gehuurd worden voor meerdaagse vaar- en zeiltochten door heel het land. Ook dagtochten (bruiloften, feesten, bedrijfsevenementen) zijn mogelijk.

“Zodra mensen aan boord stappen, valt de stress van hen af en ontstaat er direct verbinding. Daar hoeven wij niks voor te doen, het gebeurt gewoon,” vertelt schipper Giel Timmerman. “Varen maakt rustig en ontspannen.” Het is ook een uitermate geschikt middel voor teambuilding, vult zijn schoondochter Hester Timmerman aan: “Het mooist vinden mensen het dat ze het gezamenlijk voor elkaar krijgen om de zeilen te hijsen en te varen op de wind.”

Zo’n 18 schepen liggen er in Kampen aangemeerd. Een klein aantal daarvan vaart ook op de Oostzee en een zelfs wereldwijd. De Kamper vloot is er een van hoge kwaliteit. De schippers varen stuk voor stuk met passie, hebben gastheerschap hoog in het vaandel staan en onderhouden hun schepen goed. Kampen is bewust als standplaats gekozen: “Het watergebied is hier schitterend. Op de IJssel begint het rustig, het Ketelmeer is breder en het IJsselmeer is nog wijder.”

Ook scholen maken graag vaartochten met hun leerlingen. “De jeugd vindt het fantastisch om bij het Keteleiland voor anker te liggen,” vertelt Giel Timmerman. “Dan zijn ze samen, midden in de natuur, onder de sterrenhemel. Wat wil je nog meer?”

Bruine Vloot
IJsselkade
Kampen
www.naupar.nl / www.kamperuitjes.nl
De geneugten des levens: koffie, thee en sigaren 
De echte levensgenieters onder ons kunnen hun hart ophalen in de Eenhoorn en de Olifant. De zusterbedrijven zijn experts op het gebied van exclusieve sigaren, kwaliteitskoffie en –thee. Ben je op zoek naar Keniaanse koffie, Chinese thee of sigaren uit Indonesië? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de Eenhoorn en de Olifant staat de beleving centraal en dat betekent ruiken, proeven en voelen.

De Eenhoorn
“Het smaakprofiel van onze koffie en thee vinden we heel belangrijk,” vertelt marketing-communicatiemanager Krista Fixe. “We proeven en beoordelen alle producten voordat we het inkopen. Bovendien willen we weten waar onze producten vandaan komen. De koffieplantages hebben we daarom zelf bezocht. De bonen branden we in onze koffiebranderij.”

De Olifant
De sigarenfabriek De Olifant maakt exclusieve sigaren die door heel Nederland en zelfs in het buitenland worden verkocht. Waar Kampen begin 20e eeuw meer dan honderd sigarenfabrieken kende, is de Olifant de enige overgebleven fabriek die nog steeds in productie is. “Veel fabrieken gingen op den duur op in een overkoepelende organisatie,” vertelt Fixe. “De Olifant heeft er juist voor gekozen om het kleinschalig en ambachtelijk te houden. We maken de sigaren nog deels met de hand. Wij staan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.”

Bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de totstandkoming van de sigaren, kunnen een rondleiding krijgen door de fabriek. “Daarna kun je met een kop koffie erbij een sigaar naar keuze opsteken in onze rookkamer. In die ruimte heeft Kenne Gregoire de ‘geneugten des levens’ geschilderd. Dat past helemaal bij onze filosofie: genieten van mooie producten.”

De Eenhoorn
Oudestraat 103
8261 CJ Kampen
www.eenhoorn.eu

De Olifant
Voorstraat 100-108
8261 HV Kampen
www.olifant.com
Kamperse bezienswaardigheden op een chocolaatje 
Een wereld aan smaken, geuren en kleuren komt je tegemoet wanneer je de drempel van chocolaterie De Swaen overstapt. De Swaen is een van Kampens nieuwste aanwinsten in de Oudestraat en in een mum van tijd had de Kamper bevolking de authentieke chocolademakerij en haar eigenaren in het hart gesloten.

Een groot deel van de charme van de winkel komt doordat je rechtstreek zicht hebt op het werkproces. “Wij maken alle chocolade zelf, dus alles is vers bereid,” vertelt eigenaar Roel van Gelder. En wie had gedacht dat er zoveel mogelijk was met chocolade? Behalve bonbons in tientallen smaken, vind je er truffels en allerlei chocoladefiguren. Voor allerlei gelegenheden, voor iedereen wat wils. “Onze chocolade fotolijstjes, waar op verzoek van de klant een foto in verwerkt wordt, slaan ook erg aan bij bezoekers. Daarmee maken we het echt persoonlijk.”

Vanaf de allereerste dag hebben de eigenaren bewust de link gezocht met Kampen. “De Swaen is een titel die Kampenaren herkennen. Vroeger was er een brouwerij met die titel en de Lutherse kerk wordt het Swaentje genoemd. De naam past bij de verbinding die wij met de stad zoeken,” zegt Van Gelder. Daarnaast komt de liefde voor de stad in de producten naar voren. Zo krijgen bezoekers met ‘het rondje van Kampen’ de belangrijkste bezienswaardigheden op een chocolaatje. Of wat te denken van alle producten waarop de Kogge prominent is afgebeeld? Leuk om weg te geven aan oud-Kampenaren, te kopen als herinnering aan een dagje uit in de hanzestad, of gewoon lekker voor bij de koffie.

Chocolaterie de Swaen
Oudestraat 164
8261 CZ Kampen
www.chocolateriedeswaen.nl
Ambachtelijk werk op de ouderwetse manier
De geur van versgemalen spelt, rogge of tarwe, het overstemmende geluid van de maalmachine en de beweging daarvan die de molen letterlijk op haar grondvesten doet schudden – wie d’ Olde Zwarver betreedt, waant zich in een ander tijdperk. Wanneer de wieken van de d’ Olde Zwarver draaien, wordt niet een showtje opgevoerd. Hier vindt het ambachtelijke werk nog steeds op de ouderwetse manier plaats.

D' Olde Zwarver troont aan de IJsseldijk van Kampen als een markante verschijning die haar stadsinwoners van talrijke producten voorziet. In 1952 werd de molen op een dieplader met 48 wielen verplaatst van haar toenmalige locatie naar de huidige standplaats. Hoe lang de molen al 'rondzwerft' door ons land weet echter niemand precies. Wat wel duidelijk is, is dat d’ Olde Zwarver anno 21e eeuw verre van afgeschreven is. “Dit is een levend monument,” verklaart vrijwillig molenaar Sjaak Poot. “Als molenaars doen wij ons best om dit cultureel erfgoed in leven te houden. We maken diverse eerlijke producten: volkorenmeel, speltmeel, bloem, rogge, griesmeel en pannenkoekenmeel – alles zonder toevoegingen.” D 'Olde Zwarver is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde en haar producten moeten daarom aan hoge kwaliteitseisen voldoen.

D’ Olde Zwarver heeft bovendien een educatief karakter. Elk jaar komen groepen schoolkinderen langs om te leren hoe het maalproces in z’n werk gaat. Een bezigheid waarbij de molenaars hun passie willen overbrengen: “De molen is eeuwen geleden gebouwd en is nog steeds van belang voor de stad. Het is een mooie combinatie van techniek en cultuur. Het is schitterend om dat aan kinderen en andere belangstellenden te laten zien en dit vak in leven te houden.”

d' Olde Zwarver
IJsseldijk 92
8261 LM Kampen
www.d-olde-zwarver.nl
Maritieme producten met een uniek verhaal 
Alsof je het ruim van een schip betreedt, zo voelt het wanneer de houten vloer van de Juttershoek onder je voeten kraakt. De winkel, die ook echt op een hoek gevestigd is, is gevuld met alles wat nautisch is. In veel opzichten is de Juttershoek typisch Kampers, gezien de directe link met de maritieme geschiedenis. En toch is deze winkel ook totaal nieuw en verrassend. Van de Juttershoek vind je er geen dertien in een dozijn. Voor mensen met een geschiedenis in de scheepvaart voelt het hier als thuiskomen. Maar je hoeft geen schippersachtergrond te hebben om een bijzonder item te vinden dat een plekje verdient in jouw huis of dat van een bekende.

“De titel Juttershoek geeft aan waar de producten vandaan komen. Ze zijn overal en nergens gejut,” vertelt eigenaresse Xandra Ockers. “Het assortiment is deels ingekocht, maar een veel groter deel is tweedehands, handgemaakt of letterlijk gecreëerd met materiaal dat gevonden is langs de rivier of de zee.” Een stuk wrakhout, gevonden langs de IJssel en geslepen door de natuur, krijgt een nieuwe bestemming als kaarsenhouder. Kleipijpjes, gevonden bij de Theems, creëren een artistieke ketting. “Je vindt hier onder meer handgemaakte sieraden, kaarten, oude scheepsklokken, maritieme kleding en porselein. Elk product heeft een eigen verhaal.”

Ockers sluit graag aan bij het karakter van de stad. “Ik verkoop producten van de Kamper Kogge en wil op termijn handgemaakte spullen verkopen die ik maak van restmateriaal van de koggewerf. Gezellig een kopje Campenaer koffie drinken kan ook.” Kortom: er valt genoeg te jutten in deze winkel.

Juttershoek
Bovennieuwstraat 2
8261 HD Kampen
www.juttershoek.nl
Het mysterie van het hanzeverleden komt tot leven 
Kampen en de Kogge, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lopend over de Koggewerf kan niemand ontkennen dat het hanzeverleden van Kampen zijn sporen zo diep heeft achtergelaten dat het heden er nog mee doordrenkt is. Overal op de werf is de geschiedenis van handel en scheepvaart zichtbaar: van de 'Zwarte Dame', een unieke reconstructie van een 14-eeuwse Kogge, tot aan de expositie over de lichting van de 15-eeuwse IJsselkogge in februari 2016.

“Kampen is een prachtige stad. Het raadhuis, de poorten, de torens – het is allemaal gebouwd in de periode dat er handel gedreven werd met de kogge," vertelt Ina Hup, algemeen bestuurslid van de Stichting Kamper Kogge. “Wij willen jong en oud laten zien hoe uniek dit is. Op de werf proberen we de sfeer uit de hanzeperiode te treffen. Ambachten als smeden, visroken, weven, beeldhouwen en pottenbakken houden we in stand. Alles gebeurt met de hand op de traditionele manier. De producten die gemaakt worden, verkopen we ook.” Bezoekers kunnen op de werf daarnaast een middeleeuws vissershuisje bekijken, het Koggemuseum met bijzondere vondsten en een film over de geschiedenis van de scheepvaart. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door een ervaren gids.

De echte sfeer van weleer opsnuiven kan bovendien op de Kamper Kogge zelf. De Zwarte Dame is te boeken voor allerlei gelegenheden. Een vaartocht met zeemansliederen en oude verhalen verteld door een Sprookspreker staat garant voor een bijzonder uitje. Wie meer wil weten over de hanzeperiode, kan de Koggewerf niet overslaan, verklaart Hup: “Het mysterie van ons verleden komt hier tot leven.”

Koggewerf
Havenweg 7
8262 BZ Kampen
www.kamperkogge.nl
Gezellig ijs eten in de authentieke Italiaanse ijssalon 
Een waar begrip in Kampen: Marena. Wie kent het niet: de neiging om nog even een ijsje bij Marena te halen. Van die eerste dag in het voorjaar dat de zon ons met haar plotselinge komst verrast, tot die heerlijke nazomerdag waar we extra van genieten omdat het voorlopig wel eens de laatste kan zijn. De Italiaanse ijs maestro Fernando Monni weet al meer dan twintig jaar jong en oud in Kampen met ambachtelijk ijs te verfrissen. Om die zonnige dag nog nét even iets mooier te maken.

"IJs is een typisch Italiaans product. Net als pizza en pasta. We hebben het misschien niet ontdekt, maar we hebben het wel grootgemaakt. Italianen zijn de pioniers op het gebied van ijs maken," vertelt Fernando Monni. "Ik wil die traditie graag voortzetten. Daarom werk ik ook uitsluitend met Italiaanse producten." Monni maakt zijn ijssortiment zelf op ambachtelijke Italiaanse wijze. Hij voorziet in zo'n 25 - 30 verschillende smaken, van chocolade en vanille tot cheesecake en watermeloen. Naast ijs op melkbasis heeft hij ijs op waterbasis, zodat ook mensen met een zuivelallergie van een ijsje kunnen genieten.

"Dit is zo'n mooi vak. Het ijs maken is al leuk, maar ook de sociale contacten met klanten," vertelt Monni. "Ik krijg altijd vrolijke mensen over de vloer. Je ziet niet snel een chagrijnig persoon binnen komen. Mensen die zin hebben in een ijsje genieten van het mooie weer. Het is dus altijd gezellig in de winkel." In het hoogseizoen is de ijssalon zelfs tot 22.00 uur geopend. Gezelligheid kent immers geen tijd.

IJssalon Marena
Oudestraat 174
8261 CW Kampen
De werken van de smid zijn zichtbaar in Kampen 
Op veel plekken in Kampen is zijn werk zichtbaar: het smeedwerk boven de HEMA, de prachtige toegangspoort van Margaretha, de harp op de muziekkoepel van de Nieuwe Markt. Sier- en kunstsmid Sven de Lang heeft zijn stempel op de stad gedrukt. Particulieren, bedrijven en organisaties weten hem te vinden voor zowel traditioneel als hedendaags smeedwerk.

“Kleien met ijzer, noem ik het,” vertelt De Lang. “Met klei kun je allerlei vormen maken en als je het indrukt, wordt het langer. Zo werkt het met ijzer ook.” In Frankrijk behaalde De Lang de officiële titel ‘meestersmid’, een unicum in Nederland. In zijn werk combineert hij een nieuwe vormgeving met oude technieken. Dat verveelt hem niet. “Het blijft een geweldige baan. Geen opdracht is hetzelfde.”

Anno 21e eeuw is er zeker interesse voor het ambacht van de smid, verklaart De Lang: “Ik heb meerdere stagiaires gehad. Het is mooi om hen te zien groeien.” Soms heerst er wel een te romantisch beeld van het werk. “Dan denken mensen dat we de hele dag zwaarden maken. Je moet geen smid worden als je bang bent om vieze handen te krijgen. Af en toe is het best doorbijten.”

Zijn pand draagt de historie van het smeden. In de zestiende eeuw was er al een smederij gevestigd en in de vorige eeuw hebben drie generaties Wensink er het vak beoefend. In het huis van De Lang boven de smederij prijkt nog een levensechte tekening van de laatste Wensink. “Ik vind het een gaaf idee dat hij nog een beetje over de smederij waakt.”

Meestersmid De Lang
Voorstraat 16
8261 HS Kampen
www.svendelang.nl
De ambachtelijke kleermaker blijft altijd relevant 
In de Geerstraat, die in de volksmond bekend staat als ‘Geerstraat, sfeerstraat’, zit de gemoedelijke winkel Nur Design. Deze kleermaker is van alle markten thuis als het gaat om het repareren, innemen of op maat maken van kleding. Betaalbaarheid, kwaliteit en snelheid zijn begrippen die Nur Design typeren.

“Kleermaken zit in mijn bloed,” vertelt Mohittin Ozkaya, die samen met zijn vrouw het bedrijf beheert. Ozkaya heeft al meer dan dertig jaar ervaring in het vak en werkt al jaren in Kampen. “Ik heb nooit iets anders gedaan, maar ik zou het ook niet willen. Het verveelt nooit en het werk blijft doorgaan.” Hoewel het vak van kleermaker al duizenden jaren oud is, blijft het voor alle generaties relevant. Een nieuwe rits in een broek, het herstellen van een scheur in een mouw, het innemen van een jurk – kleermaken is van alle tijden. Bovendien is lang niet overal een ambachtelijke kleermaker te vinden. Genoeg werk voor Nur Design dus.

“Ik werk veel voor bedrijven, die kleding naar mij brengen om het voor de klant op maat te maken. Maar ook particulieren weten me te vinden. Naast kledingreparatie kunnen ze ook komen voor maatpakken.” Klanten kunnen kiezen uit diverse stoffen en hun eigen wensen aangeven wat betreft lengte, kleur voering, de taille et cetera. Ozkaya is nooit uitgeleerd in z’n vak, aangezien de mode aan verandering onderhevig is. “Dan krijg ik weer een pak met een zak die op een bijzondere manier gestikt is. Daar leer ik van. Dit vak leer je niet uit boeken, maar door te doen.”

Nur Design
Geerstraat 20
8261 HM Kampen
www.nurdesignkampen.nl
Natuur en recreatie in Kamper stadstuin 
Soms is het fijn om alle drukte in de stad te vermijden en tot rust te komen in de natuur. Wandelen, kastanjes zoeken en picknicken. Het stadspark kan je die oase van rust bieden. Ook kun je er een bomenroute volgen langs allerlei bijzondere boom- en heestersoorten.

Het ‘groene hart’ is aangelegd in 1830. Twee van de drie overgebleven stadspoorten, de Broeder- en Cellebroederspoort, vormen de toegangspoorten. “Het park is een levend monument,” vertelt Hanjo IJkhout, beheerder van kinderboerderij De Cantecleer. “Het is aangelegd in de romantische Engelse landschapsstijl, net als het Vondel- en Sonsbeekpark. Kenmerkende elementen zijn de bruggetjes, het glooiende landschap en de rozenboogjes.” In het plantsoen kan de burger naar hartenlust genieten van de combinatie tussen natuur en recreatie.

“Voor kinderen is er de natuurspeelplaats,” vertelt IJkhout. “In gewone speeltuinen staan speeltoestellen die bepalen wat je ermee moet doen. Maar kinderen moeten al zoveel in onze maatschappij. De natuur dwing je niet naar richting, dus in deze speelplaats kunnen ze zelf bepalen hoe ze spelen.” In het park bevindt zich eveneens de kinderboerderij. “Op de boerderij combineren we stadslandbouw met dieren. Kinderen mogen meehelpen met de verzorging van dieren en we maken de herkomst van voedsel inzichtelijk. Van aardappel uit de grond tot friet in je mond.” Ook de scouting Hanzeluiden huisvest in het park en organiseert activiteiten.

Het park biedt daarnaast onder meer ruimte aan een multicultureel centrum, een skatebaan, een zwembad en een duivenvereniging. “Het groene hart blijft altijd in ontwikkeling. Het plantsoen moet als stadstuin meebewegen met de tijdgeest, zodat het aansluit op de behoeften van de burgers.”

Stadspark
‘Groene Hart’ Kampen
www.stadsparkkampen.nl
Waan je vijf eeuwen terug in de tijd in de Schepenzaal
Wie echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kampen mag het Stedelijk Museum niet overslaan. Het museum is gevestigd in het monumentale oude raadhuis van Kampen, waar in de middeleeuwen recht werd gesproken. Vanaf het bordes, waar tegenwoordig graag pasgetrouwde stelletjes hun gasten toezwaaien, werden vroeger bekendmakingen gedaan en misdadigers aan het volk getoond. Wat is een betere plek om je in de historie van Kampen te verdiepen dan in dit laatgotische pand, dat de sfeer van de middeleeuwen ademt?

“In het museum hebben we vier vaste exposities,” vertelt conservator René van Mierlo. “Water is een van de thema’s. Liggende aan de IJssel en vroeger de Zuiderzee, is Kampen rijk geworden door handel over het water. Aan de andere kant heeft de stad ook last gehad van het water door overlast en verzakkingen. Die geschiedenis vind je hier.” Een ander thema is religie, dat een belangrijk aspect van de historie van de stad vormt. Dit is nog goed te zien aan de vele kerkgebouwen. “We laten zowel de katholieke stroming als de protestantse stroming zien, die beiden van grote betekenis zijn geweest.” De Oranjezaal toont vervolgens portretten van alle stadhouders en vorsten ten voeten uit. “En de themazaal over rechtspraak en bestuur vormt de inleiding op onze grootste trots: de Schepenzaal. Daar ga je vijf eeuwen terug in de tijd. Deze raadszaal in renaissancestijl mág je niet aan je voorbij laten gaan.”

Het museum heeft daarnaast vijf wisselexposities per jaar. Deze variëren van historische tot hedendaagse kunst. Voor wie houdt van kunst, geschiedenis, cultuur en Kampen is het Stedelijk Museum een absolute must.

Stedelijk Museum
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
www.stedelijkmuseumkampen.nl
Tot rust komen in een B&B vol historie 
Naast d’ Olde Zwarver, aan de rand van Kampen, ligt ’t Geheim van de Molenaer. Deze Bed & Breakfast is gevestigd in het opvallende witte, voormalige molenaarshuis. Met een spectaculair uitzicht op de IJssel, comfortabele slaapkamers en openslaande tuindeuren, is dit de ultieme plek om tot rust te komen. Het is ook een mooi startpunt om te zwemmen in de IJssel, een fietstocht te maken in de omgeving of Kampen te verkennen.

Ernst en Janneke den Ouden besloten een Bed & Breakfast te starten toen het huis na het overlijden van Ernsts moeder leeg kwam te staan. “Mijn vader wilde als molenaar graag in de buurt van d’Olde Zwarver wonen en heeft in 1972 dit huis laten bouwen,” vertelt Ernst den Ouden. "De locatie is zo mooi, dat wilden we met anderen delen." De Bed & Breakfast heeft twee ruime tweepersoonsslaapkamers met eigen badkamer. De ene kamer heeft prachtig uitzicht op de IJssel, de ander op de molen. In de B&B is de invloed van de molen goed merkbaar: “We bakken ons brood met ambachtelijk meel," vertelt Janneke den Ouden. "Ook vertellen we de gasten de geschiedenis van de molen en het huis. Natuurlijk is een rondleiding door de molen mogelijk.”

De vriendelijke eigenaren zijn zelf van oorsprong geen Kampenaren, maar treden graag als ambassadeur van de stad op: “We attenderen onze gasten op het rijke historische verleden van Kampen. Er is zoveel te zien!”

Wat het geheim van de molenaar dan precies is? Dat moet je echt zelf ontdekken. What happens at IJsseldijk 94, stays at IJsseldijk 94...

't Geheim van de Molenaer
IJsseldijk 94
8261 LM Kampen
www.geheimvandemolenaer.nl
Een delicatesse van kaas, wijn en noten 
Vertrouwd, kwaliteit en een divers aanbod. Kaaswinkel ’t Vuistje zit al sinds 1981 in de Geerstraat en weet haar klanten nog steeds te verrassen met kazen, noten en wijnen. Het gezellige winkeltje heeft alles wat je zoekt voor een avond waarin je je gasten van de allerlekkerste hapjes wilt voorzien. Of gewoon als delicatesse voor jezelf.

“We zijn specialist op het gebied van Noord-Hollandse kaas. Dit is kaas met minder zout, wat de smaak ten goede komt,” vertelt eigenaar Eric Nusmeier. “We hebben ook een grote sortering boerenkazen, die worden nog helemaal met de hand gemaakt.” Passie voor het vak zit er zeker in bij Nusmeier. “Anders houd je het niet zo lang vol.” Geduld is bij de bereiding en rijping van kazen een schone zaak. Bijzonder vindt hij het om te werken met een ‘levend’ product. “We hebben kazen van verschillende leeftijden, variërend van een paar weken oud tot vier jaar oud. Kaas van vier weken smaakt heel anders dan een kaas die vier maanden op de plank heeft liggen rijpen. Kaas leeft door en daardoor krijgt het een unieke smaak.”

Daarnaast vind je in de winkel andere zuivelproducten, wijnen en een groot assortiment aan noten. “De noten komen rauw binnen en branden we zelf. Hazelnoten, macademia’s, cashewnoten, pinda’s, we hebben het allemaal. Lekker voor ’s avonds, met een wijntje en een blokje kaas erbij.”

Binnenkort is het genoeg geweest voor Nusmeier en neemt zijn dochter de zaak over. Helemaal stoppen doet hij niet. “Ik blijf op de achtergrond actief. Ik kan dit vak nooit helemaal loslaten...”

’t Vuistje
Geerstraat 3
8261 HL Kampen

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media