In de tentoonstelling “Kunst boven water” worden schilderijen getoond die zijn gemaakt rond het thema “IJsselkogge”. De expositie KUNST BOVEN WATER is te zien in de Nicolaas Plompzaal in de Stadskazerne, en tot stand gekomen door de inzet van de drie partijen KUP 11, Batavialand en Stadsarchief Kampen.  

KUP 11
Het samenwerkingsverband KUP 11*, opgericht in 2011, organiseert meestal exposities rond een  thema. In de tentoonstelling “Kunst boven water” worden schilderijen getoond die zijn gemaakt rond het thema “IJsselkogge”. De IJsselkogge is de naam voor het 15e eeuwse scheepswrak dat op 10 februari 2016 boven water werd gehaald en op dit moment in Batavialand wordt geconserveerd.

De kunstenaars van KUP 11 hebben zich door dit wrak laten inspireren. Ze hebben het bekeken, gefotografeerd, de sfeer die om het wrak en het conserveringsproces hangt geproefd en zijn vervolgens, ieder op eigen wijze, aan de slag gegaan. Dat heeft een collectie schilderijen voortgebracht die weliswaar alle op het wrak zijn gebaseerd, maar zeer verschillend zijn in de uitvoering.

STADSARCHIEF KAMPEN EN BATAVIALAND
Deze creatieve uitingen van KUP 11 worden geflankeerd door zowel historische archiefstukken van Stadsarchief Kampen, waaronder het stadsregister ‘Digestum Vetus’ uit de periode 1454-1473 met een tekening van de Kogge, charters uit het Oud Archief en vondsten uit Batavialand met betrekking tot de Kogge.

Komt u ook kijken?
Locatie: De Stadskazerne, Oudestraat 216 te Kampen
Zaal: Johan van Mulkenzaal (2e verdieping van De Stadskazerne)
Locatie expositie: Nicolaas Plompzaal (begane grond van De Stadskazerne)
Periode expositie: 7 april tot en met 19 mei 2018 
De toegang is gratis.

Het collectief KUP 11 bestaat uit

Esam Alwasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Ton Ensink, Willy Fokke, Anne Graalman, Dorrith Hillebrink, Marijke Kienhuis, Carl Palm, Lies Resink, Marie Therese van der Riet. www.kup-11.nl