Bijna ieder kind uit Kampen heeft hem wel eens bezocht met klasgenoten of opa en oma: d’Olde Zwarver. Deze trotse, achtkantige stellingmolen aan de IJsseldijk kent een prachtige, deels geheimzinnige, historie. Want hoe oud is d’Olde Zwarver nou werkelijk?
Het verhaal van d’Olde Zwarver begint in 1842 langs de IJssel. Nadat een oude molen afbrandt, moet er met spoed een nieuw exemplaar worden gebouwd. Tenminste, dat is het verhaal. Schriftelijke bronnen hierover zijn er niet te vinden. De nieuwe molen blijft in gebruik tot 1949. Dan wordt hij verkocht. Als de nieuwe eigenaar Van Heel’s Gecondenseerde Melk Maatschappij de molen vanwege uitbreidingsplannen wil slopen, komt Kampen in opstand. Deze laatste Kamper molen moet behouden blijven en dus draagt de melkfabriek de molen over aan de gemeente Kampen. Die geeft de molen een nieuwe plek aan het Herkenhoofd, dichtbij haar eigen stek. Op 7 april 1952 wordt de molen - onder grote belangstelling van zowel binnen- als buitenland - op een dieplader met 48 wielen in zijn geheel verplaatst naar huidige plek. d’Olde Zwarver dankt zijn naam aan deze spectaculaire verhuizing. Tijdens de laatste restauratie stuit men op een bijzondere inscriptie op een van de katarmen van het bovenwiel: ‘6 9 1834 geschroot’. Hierdoor rijst het vermoeden dat de molen ouder is dan gedacht en bovendien afkomstig zou zijn uit Groningen, vanwege de raampjes met verticale roe. Het blijft gissen maar misschien heeft d’Olde Zwarver meer gezworven dan Kampen ooit heeft gedacht. Voor meer info over rondleidingen, een speciale leskist voor scholen of de verkoop van graanproducten op de site.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media