Aan het einde van de Broederweg op de grens van het Stadspark staat de prachtige Broederpoort, één van de drie overgebleven stadspoorten van Kampen. Evenals de Cellebroederspoort werd ook de Broederpoort in 1465 gebouwd als onderdeel van de aarden wal ter verdediging van de stad, bij de stadsuitbreiding aan landszijde.
De Broederpoort dankt zijn naam aan de op steenworp afstand gelegen, voormalige Minderbroederskerk. Waarschijnlijk is de huidige grondvorm - bestaande uit een vierkant poortlichaam met vier hoektorens - nog gelijk aan de oorspronkelijke vorm. De Broederpoort fungeert in de 15e eeuw voornamelijk als onderkomen voor stadssecretarissen. In 1615 krijgt Thomas Berendtsz, architect en landmeter van Overijssel, de opdracht om evenals de Cellebroederspoort ook deze poort te verbouwen. Hij geeft de Broederpoort zijn huidige renaissance uitstraling met natuurstenen sierdelen. De bestemming van de poort is nogal eens gewijzigd. Uit archiefstukken weten we dat het Chirurgijngilde er in 1697 zijn Gildekamer had. In 1950 wordt de poort ingericht als stedelijk museum: tot 1983, want dan verhuist het museum naar het Gotisch Huis. Van 1983 tot 1987 verhuurt de gemeente de poort als wetenschappelijk medisch centrum. Tegenwoordig is de Broederpoort een expositieruimte maar tevens een romantische trouwlocatie van de gemeente Kampen.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media